ikwilvanmijnautoaf.nl


‘Daarom is voorkomen altijd beter dan genezen’, hoe kunt u als consument voorkomen dat u er niet wordt ingeluisd? Is het een eerlijke deal òf een lokkertje?

Ik heb op de website van Ikwilvanmijnautoaf.nl het volgende gelezen:

U mag natuurlijk wel nadenken of u akkoord gaat met het bod, maar zodra u akkoord bent gegaan is er sprake van een verplichting tot levering. Er is geen sprake van een bedenktijd voor een overeenkomst op afstand aangezien het een verkoop bij opbod is en de prijs van het voertuig onderhevig is aan schommelingen op de markt waarop Dealerdirect geen invloed heeft of kan uitoefenen. Dus als u de overeenkomst heeft gesloten om via onze website uw auto te verkopen, dan heeft u de verplichting de auto te leveren aan de betreffende koper.

Dit is volstrekte onzin! Het gaat wél om een op afstand gesloten overeenkomst. Het betreft hier een atypische situatie – de auto wordt door de consument-verkoper aan de autohandelaar verkocht. Het Burgerlijk Wetboek Boek 6, Titel 5, Afdeling 2; het tot stand komen van overeenkomsten is hier van toepassing. De consument kan een overeenkomst op afstand of een overeenkomst buiten de verkoopruimte zonder opgave van redenen ontbinden tot een termijn van 14 dagen is verstreken. In dit geval zou de consument een bedenktijd hebben, en de overeenkomst kunnen ontbinden. Wat véél mensen niet weten is dat de termijn van ontbinding in eerste instantie 14 dagen is, maar dit kan oplopen tot 1 jaar plus 14 dagen als de consument niet goed geïnformeerd is over het bestaan van zijn/haar bedenktijd. Dit was het geval bij mijn cliënt. Ikwilvanmijnautoaf.nlverkondigt in haar reclameboodschap in het programma Radar dat men gratis van zijn/haar auto af kan en dat ze snel handelen. Mijn cliënt vulde het kenteken, de kilometerstand en de contactgegevens in op de website. Hij kreeg een gratis taxatie, heeft onderhandeld, kwam niet tot een akkoord, en moest vervolgens het bedrag van €298,87 aan annuleringskosten/boete binnen 14 dagen betalen. Mijn cliënt voelde zich vreselijk gepusht en kreeg hierdoor een naar gevoel.

Dan de opmerking bij Frequently Asked Questions dat de bedenktijd niet van toepassing is omdat het een verkoop bij opbod is en de prijs van de auto onderhevig is aan schommelingen op de markt waarop Dealerdirect geen invloed heeft of kan uitoefenen, is in ieder geval onjuist. De uitzondering van schommelingen op de markt heeft betrekking op schommelingen op de financiële markten, en dit is uiteraard iets anders: de prijs (waarde van de auto) is niet afhankelijk van de stand van de AEX of de prijs van ruwe olie, dit zijn juist wél voorbeelden waarbij er sprake is van schommelingen op de markt.

Jeannette Kamps

Laat bericht achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *